A day trade egy nagyon tág kereskedési fogalom és az egyik fő jellegzetessége, hogy napon belül történik a pozíció nyitása majd zárása.  Ebbe a kategóriába tartozik többek között a skalpolás, az adat-hír kereskedés,  az 5 perces, a 15 perces  és a 30 perces grafikonon történő klasszikus day trade is. A piacokkal ismerkedő kereskedők kedvenc terepe, azt gondolják a piac gyors és izgalmas, valamint sok pénzt lehet keresni. Bár ezek a jelzők teljes mértékben igazak lehetnek a day tradre, e sajátosságok rossz fókuszt adnak a kereskedőknek. A pro traderek a nagy valószínűségű lehetőségek azonosítására helyezik a figyelmüket, és nem arra, hogy a piacon történő kereskedés izgalmas-e vagy sok pénzzel kecsegtet.

 

A napon belüli kereskedést egy téves illúzió veszi körbe, a „ gyors és könnyű pénz” varázsa.  A day trade a legnehezebb kereskedési stílus és jóval komplexebb, mint a swing kereskedés. Mély víz, csak tapasztaltaknak.  A következő gondolatok jól illusztrálják ezt az állítást: kereskedések között és alatt kevesebb idő áll rendelkezésre tudatos és átgondolt döntésekre, így a day trader az érzelmi alapú impulzív lépések melegágya. Idővámpír kereskedési stílus, mert az aktív day trader minimum napi 5-7 órát a képernyő előtt tölt, így kevés idő marad a regenerálódásra, a szükséges testi-lelki egyensúly megőrzésére. A gyakori kereskedésből adódóan a trader érzelmi hullámgörbéje gyorsabban változik, kevésbé tudja kontrolálni gondolatait és érzelemmentesnek maradni. Egy gyorsan kialakult kudarc sorozat lelki válságot okozhat, és az érzelmi hullámvölgyek miatt a trader akár feladhatja a kereskedést.  

A hosszú távon nyereséges day trader a szakma csúcsa, hiszen senki nem rendelkezik akkora önfegyelemmel és piaci tudással, mint ő. Napi szinten kell tudatosan és kiemelkedően döntenie, egy állandóan változó környezetben.  A pro pontosan tudja, mikor és milyen kereskedési jelre nyit és zár. Mindemellett nem csak tudja, hanem képes végrehajtani nap-nap után kereskedési stratégiáját. Emlékezz, szirének nemcsak a tengerekben, óceánokban vannak, hanem a  pénzpiacokon is. A piac minden nap teszteli a napon belüli kereskedő tudatosságát és csábítja arra, hogy térjen el bevált módszerétől. A kereskedő igazi tesztje, hogyan áll ellen a piac állandó csábításának és maradjon hű bevált módszeréhez. A pro day trading azért a csúcs, mert sokkal kisebb hibahatárral naponta kell helytállni a piacon, amihez kiemelkedő a tudatosságra és konzisztenciára van szükség.