A technikai hiba a grafikon pontatlan elemzéséből adódik és leginkább a kellő ismerethiányból fakad. A grafikonolvasás kifejezetten részlet orientált tevékenység ahol a legapróbb hiba téves következtetéshez vezet. Tipikus technikai hiba például, ha a kereskedő rosszul azonosítja az uralkodó trendeket, figyelmen kívül hagyja a dupla periódusú trendelemzést, helytelenül állapítja meg a technikai szinteket, vagy éppen pontatlanul használja az indikátorokat. Jó hír az, hogy a technikai elemzés egyszerű és gyorsan tanulható, és mindenki a mestere lehet. Alapos ismeretekkel és kitartó gyakorlással az összes technikai hiba elkerülhető vagy minimálisra csökkenthető.

 

A mentális hibák közül a legveszélyesebb, ha a kereskedőnek véleménye, jövőképe van a piaci mozgásokról. Jobb ha tudod, teljes bizonyossággal soha senki nem tudja, még Warren Buffett sem, hogy mikor mi fog történni a piacon. Így a profik kerülik a vélemény alkotást, a jövendölést, mert tudják a piacon minden megtörténhet. Ezt alátámasztja, hogy már minden meg is történt, például az árfolyam emelkedett jó hírre is, meg rosszra is; zuhant negatív hírre vagy éppenséggel szárnyalt utána. Óriási a mentális különbség, hiszen amíg a kevésbé tapasztalt tudni akarja mi lesz a piacon, addig pro traderek módszert követnek és valószínűbb forgatókönyvben gondolkodnak. Az egyik foggal-körömmel ragaszkodik az igazához bármennyibe is kerüljön az, míg a másik megengedi magának, hogy tévedjen. Amint a kereskedő képes valószínűségben gondolkodni, és módszert követni kialakul benne a pro trader mentalitás.

A kereskedési hiba a csúcsok csúcsa, ahol keveredik egy jó adag mentális hiba és technikai hiba. Például, csökkenő trendben vételi lehetőséget keresni, vagy emelkedő trendben eladási pozíciót nyitni. Alapos és tudatos trendelemzéssel ez a hiba könnyedén elkerülhető. Bizony sokan kergetik a piacot és csak akkor lépnek piacra, amikor az árfolyam hosszabb ideje menetel. Nem szerencsés egy erőteljes árfolyammozgás után piacra lépni, mert könnyen fordulhat a piac és indulhat a korrekció. Erőteljes és trendszerű mozgás után érdemes inkább enyhe korrekciót várni, majd a következő lendülettel követni az árfolyammozgást. Ugyancsak kereskedési hiba vételi zónában eladási pozíciót nyitni, valamint eladási zónában vételi lehetőséget keresni.  A kereskedési hibák csúcsát egy rövid videó mutatja be.

A kockázatkezelésből fakadó hiba mindenki számára elkerülhető, ez nagyon jó hír. Az már kevésbé, hogy a kockázatkezelésről mindenki hallott egy-két gondolatot, a fontosságával egyet is ért, mégis kevesen alkalmazzák következetesen. Tudd, óriási hibát követ el az a kereskedő, akinek nincs veszteségvágó módszere és figyelmen kívül hagyja a pozícióméretezés fontosságát. Ha mindenki tudja, hogy a tőzsdei siker egyik fontos kulcsa a kockázat kezelése, akkor miért olyan ritka pro kockázatkezelő? Mert, tökös döntéseket kell meghozni és azt érzelem nélkül végrehajtani. Ki szeret pénzt veszíteni vagy beismerni kereskedési ötlete nem működött? A prok maguk mögött hagyták a rövid távú önigazolást és reménykedést, a hosszú távú cél, a számlanövekedés érdekében. Amint a hosszú távú érdekeit tartja szem előtt a kereskedő, mentálisan kész arra, hogy profit kockázatkezelő legyen.