Ugye emlékszel, hogy a trader feladata a nagy valószínűségű lehetőségek azonosítása és alacsony kockázatú végrehajtása? Amíg a technikai elemzés a kereskedési lehetőségek azonosításában segít, addig a kereskedő pszichológiája határozza meg, mennyire profin hajtja végre elképzelését. Más szóval, kereskedőnek hiába van jó ötlete, ha nincs rendben mentálisan, akkor képtelen azt profi módon végrehajtani. Ebből kitűnik, hogy a siker a kereskedő pszichológián múlik.

Ahhoz, hogy mentálisan rendben legyen a kereskedő, a következőket kell tennie: kialakítani egy erős meggyőződést arról, hogy tudja, mit csinál a piacon; majd akkora rizikót választania, amit a kockázati profilja elbír. Az összes mentálisan elkövethető hiba arra vezethető vissza, hogy a kereskedő nem tudatos, azaz nincs stratégiája és nem képes a veszteséggel szembe nézni. Jó hír, hogy mindkettőre egyszerű a megoldás.

Az élet legtöbb területén az emberek többsége inkább kockázatvállalóbbnak gondolja magát, mint kerülőnek. Sokan snowboardoznak, ők fizikai kockázatot vállalnak; dolgozók ezrei távoznak munkahelyükről naponta egy jobb munkahely reményében, ők karrier kockázatot vállalnak; a több milliárd hívő pedig spirituális kockázatot fogadja el. Mi emberek azonban, pénzügyi területen egyáltalán nem vagyunk kockázatvállalók. Sőt! Gondold végig, hogy mennyire szívesen adsz kölcsön egy jelentős összeget vadidegen embernek. A válaszok többsége így hangzik: „nem szívesen.” Amikor anyagiakról döntünk, egyáltalán nem szeretjük, sőt nem fogadjuk el annak lehetőségét, hogy pénzünket akár elveszíthetjük. Ha pro trader akarsz lenni, az első lépés az, hogy túllépj az átlagemberek mentalitásán és képes legyél elfogadni a veszteséget.

 

A „veszteség elfogadás” legjobb elsajátítási módja a rizikó fokozatos növelése.  Ha ezen a terülten problémáid vannak, használd ezt a technikát. Tedd félre az egódat, és kereskedj egy hónapon át a lehető legkisebb egységgel. Természetesen a legkisebb rizikó mindenkinek mást jelent, ez számodra az az összeg, amiről még érzelem mentesen tudsz dönteni. Teszteld magad, hogy képes vagy-e higgadt maradni, egy lezárult kereskedés után bármi is lett annak eredménye. Ha nyertél jó, és képes vagy mentes maradni az eufóriától és az álmodozástól; ha nem nyertél úgy is jó, és továbbra is megingathatatlan vagy, aki képes a következő piaci jelre lépni. Emlékezz, ahogy érzelem kerül kereskedési döntéseidbe szinte biztos, hogy számodra előnytelenül fogsz dönteni. Ennek a lehetőségét kizárod azzal, hogy ha akkora összeggel kereskedsz, amihez nem kapcsolsz érzéseket.

Kereskedj egy hónapon át lebutított rizikóval, majd a kezdeti kockázatodat emeld 20%-kal. Figyeld magadat és döntéseidet egy újabb hónapon át, vajon képes voltál higgadt maradni, vagy sem. Ha igen, emeld a tétet egy hónap múlva, ha nem akkor lépj vissza egy szintet. Tegyél így hónapról hónapra, miközben figyelsz magadra és a jelekre. Amint uralod a gondolataidat és az érzéseidet -amit ultra alacsony kockázat mellett nagyon egyszerű - kereskedésed minősége is jelentősen fog javulni. Emlékezz, aki képes veszteséget elfogadni, képes pro traderré válni.    

A sikerhez kell egy kereskedési módszer, a veszteség elfogadás elsajátítása mellett. Vannak kereskedők, akik stratégiaként az árfolyammozgások okait akarják megérteni, és vannak, akik a grafikon rezdüléseit követik. Elsőre nincs nagy különbség a két módszer között, hiszen hasonlót szeretne azonosítani mindkettő, nagy valószínűségű lehetőséget. A különbség azonban a mélyben rejlik, a kereskedés pszichológiájában. Amíg az első bizonyosságokat, ok-okozatot keres, addig a másik módszer piaci együttállásokat, korábban bizonyított és ismétlődő árfolyammintákat. A következő két példa kiválóan illusztrálja a különbséget: ha a magyar jegybank kamatot vág, akkor az EURHUF árfolyamának emelkedni kell, mert a kamatcsökkentés kedvezőtlen a forint számára. Amíg elméletben ez a gondolkodás akár igaz is lehet, a gyakorlatban rengetegszer az ellenkezőjét láttuk, az MNB kamatcsökkentése után a forint nemhogy nem gyengült, ellenkezőleg erősödött. Az ok-okozati összefüggés elméletben helyes, gyakorlatban véletlenszerű a kimenetele. A másik módszer piaci együttállást keres, valahogy így: ha az EURHUF a hetes, és a napos grafikonon erős emelkedő trendet mutat, valamint az árfolyam jelentős technikai szintet tesztel vissza, akkor ott kiváló vételi lehetőség alakul ki. Korábbi piaci reakciók alapján valószínűsíthető a kimenetele.

Az árfolyammozgást nem érteni kell, hanem követni. Az állandóan változó, az időtlenség tengerében mozgó, olykor irracionálisan viselkedő piacot nem lehet megérteni. Frusztrációhoz vezet, ha megpróbálod megérteni, de a piac még sem úgy viselkedik, mint vártad. Azt gondolod, hogy még több információra van szükséged, még több elemzői véleményt kell meghallgatnod, pedig csak rossz lovon ülsz. Elég annyit érteni, hogy a vevők és az eladók mozgatják a piacot. Ennyi. A többit elmondja a grafikon. Az árfolyammozgásból kiolvasható, hogy melyik erő a dominánsabb és valószínűsíthető, hogy hol érdemes piacra lépni. Ez a módszer tesztelhető, papírra vethető, optimalizálható és nap, mint nap megismételhető. Erre van szükséged, a megismételhetőségre.

Óriási önbizalmat ad, amikor tudod, hogy a módszered működik. Erős hit és megkérdőjelezhetetlen meggyőződés a kívánt mentális állapot, ami a sikeres kereskedéshez szükséges. Ezt úgy éred el, hogy pontosan tudod, mit miért csinálsz a piacon, valamilyen módszert követsz. Már tudod, hogy nem jövendölnöd kell, hogy mi fog történni a piacon, hanem azt kell tudnod mikor mit csinálsz. Pontosan tudod milyen piaci jelre lépsz, és megtapasztaltad  sok százszor annak eredményét. Amint ezen az úton végig mész, nincs több frusztráció, impulzív kereskedés, átgondolatlan döntés. Emlékezz a módszer nélküli, a véletlenszerű kereskedés mentális összeomláshoz vezethet, de a megoldás egyszerű. Alakíts ki magadnak egy módszert, amiről tudod, hogy működik, és ami önbizalommal és erős meggyőződéssel ruház fel.