Mindenki számára könnyen tanulható és eredményesen folytatható a swing kereskedés, sőt a piaccal ismerkedőknek kifejezetten ajánlott stílus. Amíg a day trader a rövid távú piaci mozgásokat azonosítja, addig a swing kereskedő a magasabb idősíkon kialakuló hullámokat lovagolja meg. Elsőre nem tűnik jelentős különbségnek, hogy rövid táv vagy hosszabb táv, de a kereskedési lehetőségek minőségében  éles eltérés van a kettő között. A day trader célja elcsípni egy gyors piaci mozgást, megnyitni a pozíciót, majd zárni napon belül. Ellenben, a swing kereskedő akár hetekig vagy hónapokig is a piacon lehet. Rövid távon mindig a hangulatot, a piaci zajt kereskedi a trader, amíg hosszabb távon a gazdasági folyamatokat.

]

 

Mindenki számára egyértelmű, hogy a piaci hangulat gyorsan változhat, ezért láthatjuk a grafikonon azt, hogy az árfolyam egyik nap szárnyal, míg a következő nap élesen zuhan. Rövid távon a piaci mozgás könnyedén le-föl táncol, hármat előre kettőt vissza stílusban. Azonban, ha nagyobb idősíkon kezdjük el figyelni a piaci mozgást, például a napos grafikonon, azt tapasztaljuk, hogy az árfolyam szépen, lassan, de trendszerűen emelkedik. Mivel a real folyamatok hosszú ideig is fenntartható, trendszerű mozgásokat alakítanak ki, valamint ritkábban váltanak irányt, így a swing kereskedőnek könnyebb dolga van, mint day tradernek. A trend tradernek az uralkodó piaci irányt könnyebb felismernie, több ideje van kereskedési döntéseit előkészíteni, valamint nagyobb valószínűségű lehetőségeket tud azonosítani.   

Az árfolyammozgásnak három  fázisa van, függetlenül attól, hogy rövid távú, közép távú, vagy hosszabb távú mozgásokat vizsgálunk. Az első fázis a trendszerű mozgás, ami lehet emelkedő vagy csökkenő trend. Második a korrekciós szakasz, majd a harmadik fázis a konszolidációs időszak. Ebből adódóan a három kereskedési lehetőséget lehet azonosítani: 1, fordulópont azonosítása, trendfolytatás a korrekció kifulladása után; 2, kitörés, trendfolytatás egy lassú konszolidáció után; 3 kontra trend - potenciális trendforduló, korrekció kialakulása. Ebből a három lehetőségből az első kettő, a trendfolytató piaci szituációk, kifejezetten könnyen elsajátíthatóak és eredményesen kereskedhetőek. Amíg a harmadikat a legtöbb pro kereskedő elkerüli, így ajánlott nekünk is kerülni a közép és hosszú távú hullámok kontra trend kereskedéseit.    

Mindenki lehet nyereséges swing kereskedő, hiszen a piacon mindig lehet találni trendszerűen mozgó termékeket.  Valamelyik piacon, valamelyik termék mind hosszú távon, mind közép távon azonos irányú mozgást mutat. Emlékezz, az egyik kritikus követelménye a sikeres swing kereskedésnek, hogy legalább két idősíkon kialakult erős trend kell. Ez a piaci együttállás valószínűsíti azt, hogy további tartós mozgások tapasztalunk a vizsgált terméken. A következő kritikus követelmény, a tőkeáttét nélküli, vagy ultra minimális tőkeáttéttel való kereskedés. Ez azért fontos, mert a profi swing kereskedéshez bőséges stop szükséges. Ha bőséges a stop szinted, valamint a pozíció méreted a tőkédre vetítve magas, akkor a kockázatod jelentősen megugrik, ami kerülendő. Szóval tartsd be ezeket a tanácsokat swing kereskedéseidben: dupla periódusú trendelemzés, bőséges stop, zéró tőkeáttét.