A grafikon mindig elmondja, hogy az árfolyammozgás iránya merre valószínűbb. Legfeljebb,  megfelelő ismeret hiányában a kereskedő pontatlanul olvassa azt, vagy nem hisz a szemének, annak, amit a grafikon mutat, mert előre kialakult véleménye van a piac következő mozgásáról. A grafikon olvasására a technikai elemzés eszköztárát használjuk, ami öt pillérre épül: a trendelemzésre, a technikai szintek azonosítására, az árfolyamalakzatokra, a japán gyertyákra és az indikátorokra. A videó bemutatja, a GBPUSD példáján hogyan lehet használni a technikai elemzést, hogyan ír le valószínűbb forgatókönyveket.

A trendelemzés segítségével a piaci irányokat határozzuk meg. Megkülönböztetünk rövidtávú, középtávú, és hosszú távú árfolyamtrendeket. Így előfordulhat az, hogy eltérő irányú trendeket találunk különböző idősíkokon. Jó tudni, hogy akkor beszélhetünk nagy valószínűségű kereskedési lehetőségről, amikor legalább két idősíkon a trendelemzés azonos irányt azonosít. A trendelemzés arra a kérdésre ad választ, „merre valószínűbb a piaci irány”, azonban hogy „mikor érdemes lépni”, abban technikai szintek segítenek.

A technikai szintek a piac szíve-lelke. Könnyű felismerni ezeket a zónákat, mert korábban igen jelentős piaci mozgás alakult ki ezeken a pontokon. Ha az árfolyammozgás újból e szinteken jár, akkor az valószínűsíthető, hogy újból heves piaci reakció alakul ki. A technikai szintek rendkívül fontosak, mert a beszállási pontok azonosításában segítenek. Megkülönböztetünk támasz zónát, itt a vételi erő dominált korábban, valamint ellenállási zónákat, ahol erős eladói nyomás érvényesült.

Az árfolyamalakzatok vizuálisan jelenítik meg a piac pszichológiáját. Megkülönböztetünk trendfolytató árfolyamalakzatokat, valamint korrekciós árfolyammintákat.  A trendfolytató alakzatok lassú árfolyammozgásként jelennek meg, amit piaci konszolidációként értelmezhetünk. Ekkor a vevők és az eladók többé-kevésbé egyensúlyban vannak, de ez csak az előjáték, egy erőgyűjtő fázis a következő nagyobb mozgáshoz. Szinte kivétel nélkül, jól azonosítható trendfolytató alakzat alakul ki egy jelentősebb piaci elmozdulás előtt. A korrekciós mozgások mindig az uralkodó trenddel szemben alakulnak ki, és jellemzően gyors és éles árfolyammozgásként jelennek meg. Ezek a mozgások gyakran elnyújtottak, ahogy a piac túlreagál egy meglepő hírt, vagy egy váratlan eseményt. A korrekciós mozgás kifulladása remek beszállási pont a főtrend irányába.    

A japán gyertyák az árfolyammozgás egyik legősibb megjelenítési formája, a vevők és az eladók csatáját mutatja meg a grafikonon. A piaci mozgás gyakran gyertyakonfigurációként jelenik meg, ami adott esetben nagy valószínűségű információval bír a piac valószínűbb irányáról. Érdemes emlékezni, hogy a japán gyertyák akkor adnak megbízható információt, ha a következő feltételek állnak: több gyertyából álló konfiguráció alakul ki, nagyobb idősíkon, a fő trend irányában, erős technikai zónában. Minél kevesebb kritérium jelenik meg a grafikonon az imént felsoroltakból, annál kevésbé értékes az információ. Törekedj a maximumra, csak akkor bíz a japán gyertyákból kiolvasható információban, ha mind a négy feltétel áll. 

Az indikátorok használatával jellegzetes piaci környezetet tudunk azonosítani. Jó, ha tudod, hogy több száz indikátor létezik, de legtöbbje semmit nem ér. Semmit! A kevésbé tapasztalt traderek azt gondolják, hogy az indikátorok elmondják mi fog történni a piacon, megmutatják az árfolyammozgás következő irányát. Ez azonban hatalmas tévedés! Jó ha tudod, egyetlen indikátor sem vetíti előre a „jövőt”,  legfeljebb jellegzetes piaci környezetet képes jelezni.

Ilyen például az alulértékelt vagy felülértékelt piaci szituáció,de mindenképpen tudnod kell az indikátorok helyes használatát. Ha az indikátorunk alulértékelt szituációt mutat, azonban a termék csökkenő trendben van, akkor nagy hiba venni. Súlyos hiba. Emlékezz, ami ma alulértékelt, és ráadásul csökkenő trendben is van, azt idővel valószínűbb, hogy még alacsonyabb áron jegyzik. Azonban, ha a termék trendje emelkedő, akkor akár kiváló lehetőség is lehet. A konklúzió az, hogy indikátorok használatának lehet szerepe a kereskedésben, de önmagában nem használjuk elsődleges kereskedési döntéseinkben. Csakis kiegészítő eszközként használjuk és az indikátorok használatát mindig össze kell kapcsolni a trendelemzéssel, és a technikai szintekkel.